De waarheid achter wisselbare kopijzers
Waarom een wisselbaar kopijzer niet altijd de oplossing is
Veel ruiters denken dat een zadel met een wisselbaar kopijzer automatisch geschikt is voor elk paard. Het klinkt ideaal: even het kopijzer aanpassen en klaar. Maar helaas is de werkelijkheid wat complexer.
Paarden komen in allerlei vormen en maten. Sommige hebben een A-vormige schoft, anderen een U-vorm. Veel merken bieden kopijzers aan die enkel in hoek kunnen worden aangepast (meestal voor een A-frame), maar niet in breedte. Bliss of London is hier een uitzondering op: hun kopijzers kunnen zowel in hoek als breedte worden aangepast, wat echt een verschil maakt. Het gaat dus niet om óf-óf, maar én-én.

Verschillende type ruggen
Veel ruiters denken dat een zadel met een wisselbaar kopijzer automatisch geschikt is voor elk paard. Het klinkt ideaal: even het kopijzer aanpassen en klaar. Maar helaas is de werkelijkheid wat complexer.
Paarden komen in allerlei vormen en maten. Sommige hebben een A-vormige schoft, anderen een U-vorm. Veel merken bieden kopijzers aan die enkel in hoek kunnen worden aangepast (meestal voor een A-frame), maar niet in breedte. Bliss of London is hier een uitzondering op: hun kopijzers kunnen zowel in hoek als breedte worden aangepast, wat echt een verschil maakt.
Daarnaast hebben veel zadels met wisselbaar kopijzer maar één type boom. Vaak wordt dan gezegd dat de rest wordt "opgevangen" door de kussens. Dat klopt deels. De boom vormt echter het skelet van het zadel en moet goed passen bij de bouw van het paard. Natuurlijk spelen de kussens ook een belangrijke rol, maar een goed passend zadel begint bij de basis, de boom dus.
Paarden met hoge, lage of gemiddelde schoft, rechte of curve in de rug, smalle of brede schouders — het vraagt allemaal om een zadel dat daarop is afgestemd. Een volbloed met hoge schoft en een gecurvde rug heeft heel andere behoeften dan een PRE met een rechte rug en bredere schouders, of een warmbloed die breder wordt richting de achterhand.
Wist je dat een zadel met 1 boom en wisselbaar kopijzer echt niet op al deze types past?
Gelukkig zijn er merken zoals Frank Baines, Bliss of London en Harry Dabbs die verschillende boomtypes aanbieden zodat we kunnen kijken welk type er past bij uw paard.
Deze zadels meten we al op vanaf de kale boom, en met systemen als Treeclix kunnen ze bovendien worden aangepast als het lichaam van je paard verandert.
Toch is het een illusie dat je met één zadel de hele sportcarrière van je paard vooruit kunt. Paarden veranderen namelijk continu: door training, ouder worden, de wisseling van seizoenen, of zelfs door blessures. Ook het zadel zelf is onderhevig aan slijtage. Leer, boom, vulling (wol of foam) — het slijt allemaal door gebruik. Vergelijk het gerust met een auto: niemand verwacht dat je daar probleemloos twintig jaar mee rijdt. En hoe intensiever je rijdt, hoe sneller de slijtage.
Tot slot wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om je zadel regelmatig te laten controleren. Voelt de onderkant hard of hobbelig aan? Zijn de kussens nog symmetrisch? We vragen veel van onze paarden, laten we er dan ook voor zorgen dat we hen onder de beste omstandigheden laten presteren.